SP EXTRA od Toque jest wyśmienitą tabaką. Jak sama nazwa wskazuje, jest to tabaka typu SP (czyli bardzo pylista, o aromacie cytrusowo herbacianym) prawdę mówiąc jest to moim zdaniem najlepsza tabaka tego typu, którą próbowałem.
O firmie nie posiadam wielu informacji (założyciele są szkotami ) i miałem przyjemność spędzić praktycznie całe targi z nimi, czyli z Roderickiem i Neilem.
Nawiasem mówiąc wiele wspaniałych tabak tej marki dostałem właśnie od nich za co dziękuje z całego serca.
Przejdźmy teraz może do samego produktu .
W SP EXTRA konsystencja już jest pyszna, drobno zmielony brązowy proszek, lekko wilgotny. A jeśli chodzi o smak jest to czysta poezja.
Zaraz przy wciągnięciu czujemy lekkie ukłucie. Gdy tabaka ląduje na śluzówce czujemy wspaniałą woń cytrusów pomieszaną ze znakomitym tytoniem . Po prostu ten znakomity aromat da się opisać w jednym zdaniu, jej geniusz tkwi w prostocie. Trzeba to poczuć, żeby zrozumieć .
Tak jak mówię jest to najlepsza tabaka typu SP jaką w życiu próbowałem. Być może kiedyś spadnie z mojego rankingu, ale jednego jestem pewien utrzyma się w nim na pewno bardzo, ale to bardzo długo. Jestem również pewny, że ta tabaka będzie towarzyszyć mi przez długie lata. Bardzo przypomina mi Smokers Blenda od McChristals, ale jest o wiele bardziej mocniejsza pod względem trudności jak i dawki nikotyny. Przynajmniej tak mi się wydaje .
Jedna bardzo ważna rzecz za jaką cenię tą firmę to to, że dbają o naturalność produktu, tzn że używają tylko naturalnych składników. Zero chemii tak jak się dowiedziałem od Rodericka . Mój egzemplarz jest 10 gramowy. Bardzo fajne zastosowanie w Toque jest takie że są zamykane w bardzo szczelnych a przede wszystkim zakręcanych puszeczkach . Dzięki temu tabaka przez długi okres pozostaje świeża.
Cena- no tu pojawiają się schody ponieważ, celem firmy Toque na EuroTab 2013 było znalezienie na Polski rynek dystrybutora. Z tego co się orientuję, Touqe można było kiedyś dostać u Taganzy.
Na pewno nie jest to tabaka dla osób początkujących, tylko dla tych, którzy są obeznani z tym typem tabaki i tylko oni będą w stanie docenić jej walory oraz geniusz.
To ode mnie na tyle, do zobaczenia na wideo recenzji i kolejnych recenzjach tych wspaniałych produktów jakie daje nam Toque.
Wasze zdrowie z SP EXTRA!!!