redakcja@top25snuff.com
gg: 5100723
fbde5237d004e87f1b284f362bfe6a35.jpg
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Kwas Chlebowy

Kwas Chlebowy 6 years 6 months ago #21057

  • Filek
  • Filek's Avatar
  • OFFLINE
  • Historyk tabaczny
  • Posts: 1225
  • Thank you received: 251
  • Karma: 56
U mnie to tak wyglądało:
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Karaś

Kwas Chlebowy 6 years 6 months ago #21070

  • Szewach
  • Szewach's Avatar
  • OFFLINE
  • Fazowicz
  • Posts: 8
  • Thank you received: 1
  • Karma: 0
Jak na pierwszy raz, kwasik wyszedł cudownie. :D
Nie jest tak słodki jak te kupne giry, ale jest pyszny. Troszkę wali cytryną, bo chyba troszkę za dużo soku dodałem, ale w smaku jest słodziutki.
Następnym razem zrobię z większej ilości chleba i będę go dłużej trzymał. Bo w tym prawie wcale tego chlebka nie czuć. Kwas rozlałem do normalnych butelek po sokach i wytrzymały spokojnie 2 dni w piwnicy. Przy następnej partii zostawię je na dłużej i zobaczymy co się stanie. :)
Pozdrawiam. I za wasze zdrowie! :D
The administrator has disabled public write access.

Kwas Chlebowy 6 years 6 months ago #21074

  • Anapolon
  • Anapolon's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 572
  • Thank you received: 29
  • Karma: 10
Ja chleb moczę około 14 godzin, po czym wykorzystuje go koljeny raz i mam troszkę słabszy w smaku drugi kwas.
The administrator has disabled public write access.

Kwas Chlebowy 6 years 6 months ago #21077

  • Karaś
  • Karaś's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 413
  • Thank you received: 43
  • Karma: 6
Takie coś dorwałem dziś w Sklepie Benedyktyńskim. Smakuje jak coś pomiędzy Retro Gira a starosłowiańskim z Witnicy. Czyli taka studencka trója plus. Szkoda, że robiony z ekstraktu. W ogóle co się stało z kwasem chlebowym od Benedyktynów? Nie było go w sklepie, informacja ze strony też zniknęła.


This image is hidden for guests. Please log in or register to see it.
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: Filek

Kwas Chlebowy 6 years 1 month ago #21502

  • Anapolon
  • Anapolon's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 572
  • Thank you received: 29
  • Karma: 10
Ja poszedłem tym razem na skróty, zakupiłem na allegro składniki na kwas, które jakiś czas temu opisywał Karaś, tą partie zrobię w/g przepisu i zobaczę jak będzie smakować, kolejną pewnie udoskonale.
The administrator has disabled public write access.

Kwas Chlebowy 6 years 1 month ago #21522

  • Anapolon
  • Anapolon's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 572
  • Thank you received: 29
  • Karma: 10
W ostatnim czasie na portalu aukcyjnym zakupiłem Duanos Gira czyli kwas chlebowy, pierwsza partia była zrobiona z dodatkiem rodzynek jednak, efektem tego był słodkawy i rodzynkowy posmak, kwas bardzo mocno się zgazował po kilku dniach stania w lodówce, do tego stopnia, że po otworzeniu butelki (takiej po piwie z porcelanowym korkiem) wystrzeliwał jak wstrząśnięty szampan. Drugą partie zrobiłem z dodatkiem pomarańczy a także bez żadnych dodatków.

Wczoraj na organizowanym co roku, ryneczku wielkanocnym zakupiłem podpiwek (Gera Gira) z racji tego że mogłem także spróbować gotowego wyrobu na miejscu, który bardzo mi zasmakował, miał ciemną barwę i lekko kawowo-zbożowy posmak. O wynikach mojego wyrobu napiszę kiedy go zrobię.


This image is hidden for guests. Please log in or register to see it.


P.S. Wieczorem wrzucę zdjęcia i wrażenia smakowe z drugiej partii kwasu.
The administrator has disabled public write access.

Kwas Chlebowy 6 years 1 month ago #21523

  • Anapolon
  • Anapolon's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 572
  • Thank you received: 29
  • Karma: 10
Tak jak obiecałem, wstawiam foto i wrażenia z drugiej partii. Mimo iż rodzynek nie dodawałem to sam kwas ma nadal rodzynkowy posmak, otworzyłem również na próbę butelkę z kawałkiem pomarańczy, która lekko przełamała smak rodzynek i nadała swoistej słodyczy. Kwas ma barwę ciemnozłotą, widać również bąbelki gazu, myślę że po kilku dniach smak zmieni się a gazu będzie więcej co utworzy pianę podczas nalewania do szklanki.


This image is hidden for guests. Please log in or register to see it.
The administrator has disabled public write access.

Kwas Chlebowy 5 years 6 months ago #21660

  • Anapolon
  • Anapolon's Avatar
  • OFFLINE
  • Miłośnik tabaki
  • Posts: 572
  • Thank you received: 29
  • Karma: 10
Zastanawiałem się gdzie umieścić ten napój ale pomimo tego co producent piszę dla mnie ma bliżej do podpiwka czy kwasu niż do piwa. Otóż będąc dziś na "Straganie Zielonym" gdzie regionalni wystawcy sprzedają swoje wyroby spożywcze, zahaczyłem o (jak to nazwali organizatorzy) Oktoberfest, moim zdaniem nie wiele miało to wspólnego z tym znanym bawarskim świętem. Kilka niemieckich piw a wśród nich ten napój. Muszę przyznać że jak dla mnie bardzo dobry. Ma dobry słodowy posmak, idealnie gasi pragnienie. A oto co znalazłem w internecie n/t tego "napitoku"

@Chciałem wstawić zdjęcie, ale nie da się.
Last Edit: 5 years 6 months ago by Anapolon.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.586 seconds
Powered by Kunena Forum